4 gode planter for å gi skjul for yngel

Hvis man har et akvarium med litt forskjell fisk og likevel ønsker å få yngel på disse, er det gjerne helt nødvendigvis med planter for å gi skjul til yngelen. Nå er det riktignok visse fiskearter som tar på seg et skikkelig foreldreansvar og passer på ungene sine, men de aller fleste legger likevel bare egg for så å glemme dem.

Et akvarium med levendefødere som guppy (Poecilia reticulata), platy (Xiphophorus maculatus), eller sverddrager (X. hellerii) er typiske eksempel på akvarier hvor man trenger litt gjemmeplasser for å få frem et greit antall yngel. Alle disse artene er enkle å drette på, men foreldrene tar gjerne yngelen til frokost hvis de får sjansen. Men med planter kan yngelen få mulighet til å gjemme seg frem til det blir stort nok til å unnslippe sultne fisk.

I denne artikkelen skal vi ta for oss noen gode planter som er perfekte for å gi gjemmesteder til yngelen. De fleste plantene her er like gode for å gi gjemmeplasser til reker som til yngel, så bruk gjerne forslagene nedenfor hvis du ønsker å ha kirsebærreker eller andre ferskvannsreker i akvariet sammen med fisk.

Hornblad

Hornblad (Ceratophyllum demersum) er en rasktvoksende plante som er knallgod til å gi skjul for reker og yngel. Denne planten kan enten flyte fritt i akvariet eller ankres til noe (for eksempel ved å bruke fisketråd), men det er ikke like lett å feste den til bunnen av akvariet med mindre den har noe å sitte på. Dersom man har store, åpne vannmasser midt i akvariet kan man fylle disse med hornblad for å lage gjemmeplasser her hvor det ellers er vanskelig å få på plass planter.

Hornblad som flyer fritt i vannmassen. Her er det enkelt for reker og yngel å gjemme seg for større fisk. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Hornblad vokser raskt, og selv beskjedne mengder hornblad kan fylle opp alt som er av plass i et akvarium på bare noen få måneder. Så her må man regne med å måtte tynne ut planten ganske ofte.

Javamose

Javamose (Taxiphyllum barbieri) er veldig populær blant akvarister som holder reker, men den egner seg også for å skjule yngel fra fisk også. Javamosen er nokså saktevoksende, så den kommer ikke til å ta over hele akvariet på noen få måneder, men til gjengjeld tåler den mer eller mindre alle vannparametere, og passer inn i både levendefødereakvarier med pH på 8, og survannakvarier mer pH på 5! Så denne kan legges i alle akvarier uten at den kommer til å mistrives.

Javamose. Foto: Buchling / CC BY-SA 3.0.

Man kan feste javamose til saker og ting ved å bruke fiskesnøre eller bomullstråder. Javamosen vil vokse både horisontalt ved å spre seg utover, men også vertikalt oppover i akvariet. Sistnevnte er supert når man vil skjule yngel, men det er også mulig å beskjære den med saks hvis man ikke vil at den skal ta over.

Det er mange som selger javamose på nettsider som Finn eller Akvaforum, og ofte får man mer javamose for pengene ved å kjøpe privat enn om man kjøper i en dyrebutikk.

Pistia

Pistia (Pistia stratiotes) er en flyteplante som vokser til å bli 15x10cm store bladrosetter som ligger i vannoverflaten. Det supre med denne flyteplanten er derimot at den kan utvikle enorme røtter som stikker ned i vann fra bladrosettene, og disse kan bli 50cm+. En grei mengde med Pistia kan derfor lage en slags jungel i akvariet, og gir supre skjulesteder for yngel i alle størrelser!

Pistia
Pistia. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Pistia tåler det meste av vannparametere, men pass på at dekkglasset er et lite stykke over vannoverflaten. Dette er for å unngå at kondens skal dannes på toppen av bladene, for dette vil på sikt skade dem, og i verste fall drepe planten.

Cabomba

Cabomba (Cabomba caroliniana og Cabomba aquatica) er to planter som begge passer godt som gjemmested for yngel. De kan minne veldig om hornblad i væremåten sin, men de vil være flinkere til å strekke seg mot vannoverflaten. Disse kan plantes på bunnen av akvariet for å få en plante som raskt vokser opp mot vannoverflaten, og gi gode gjemmesteder til yngel på veien opp.

Cabomba aquatica. Foto: Ranjith-chemmad / CC BY-SA 4.0.

2 kommentarer om “4 gode planter for å gi skjul for yngel”

Legg igjen en kommentar