Kobbertetra (Hasemania nana)

Kobbertetra (Hasemania nana) er en liten tetraart fra Sør-Amerika som er nokså vanlig å holde i ferskvannsakvarier. Denne tetraen blir bare omtrent 5 centimeter lang ved full størrelse, selv om vanlig lengde kun er på 3-3,5 centimeter, og den passer godt inn i mange selskapsakvarier sammen med litt større fisk. Det er en veldig aktiv stimfisk som er kjent for å ha veldig sterke og flotte farger når den trives. Som navnet tilsier har den en kobberfarget kropp, men halen er sort og rød mens finnene gjennomsiktige med hvite tupper.

Mange regner kobbertetra for å være blant de mest aggressive tetraartene, så dette er noe man bør være obs på når man kjøper dem. De bør aldri holdes sammen med fisk som har lange og flotte finner, og spesielt ikke de som har slør som f.eks guppy (Poecilia reticulata) eller kampfisk (Betta splendens).

Kobbertetra (Hasemania nana)
Kobbertetra (Hasemania nana). Foto: Malene Thyssen / CC BY-SA 2.5

Den aggressive adferden kan reduseres strekt ved å ha en stim som er stor nok, og av den grunn bør man helst ha minst 10-15 individer i stimen. Da bruker de heller aggresjonen sin på å jage andre av samme art fremfor annen fisk. Dette er helt naturlig adferd for de, og de tåler godt å jage hverandre, mens andre og mer fredelige fisk blir utmattet av det.

På grunn av den aggressive adferden anbefales det primært å holde kobbertetra sammen med større fisk som den ikke tør å yppe for mye på. Den bør helst holdes sammen med andre aktive fisker, og ikke sammen med fisker som trenger mye fred og ro. Om man holder den i grupper på 15+ vil den aggressive adferden derimot sjelden komme frem, og da passer den fint sammen med mer eller mindre alle andre fisk som liker samme vannverdier.

Kobbertetra (Hasemania nana)
Kobbertetra (Hasemania nana). Foto: Juan R. Lascorz / CC BY-SA 3.0.

Akvariet bør innredes med en del planter, og gjerne dempet belysning. Kobbertetra er nokså avhengig av å ha noen skyggefulle områder hvor den kan gjemme seg om den trenger det. Den kommer fra elver med litt sterk sirkulasjon i naturen, så man kan godt prøve å etterligne det i akvariet om ønskelig, selv om det ikke er helt nødvendig.

Kobbertetra er en nokså hardfør art som tåler ganske mye, og er derfor en god fisk for nybegynnere i hobbyen. Det er ingen grunn til å stresse om du slår på lyset om morgenen og ser en fageløs fisk, for fargene blir nemlig inaktivert når fisken sover, så om man vekker kobbertetraer ved å slå på lyset kan hele fisken være sølvfarget.

Man kan skille kobbertetra fra andre tetraarter enkelt ved å se på fettfinnen. Kobbertetra mangler nemlig fettfinne.

Kobbertetra (Hasemania nana)
Kobbertetra (Hasemania nana). Foto: Juan R. Lascorz / CC BY-SA 3.0.

Foretrukne vannverdier for kobbertetra

Temperatur: 23 – 27 C.

pH: 6,0 – 7,0.

Hardhet: 5 – 20 dGH.

Sirkulasjon: Liker en del sirkulasjon i vannet.

Minste størrelse på akvarium: 60 liter.

Stim: Må være minst 10 stykker i stimen.

Kjønnsforskjeller hos kobbertetra

Man kan se forskjell på kjønnene ved at hannen er slankere, og har en mer rødaktig farge, mens hunnen er rundere i buken. Tuppen på analfinnen har også ulik farge, og er hvit på hannen og gul på hunnen. Denne fargeforskjellen kan være vanskelig å se med et utrent øye, så ofte bør man heller bruke kroppsformen for å identifisere kjønn.

Fôring av kobbertetra

Kobbertetra er en altetede art, og den spiser virkelig alt den får tilbud om. Den kan godt fôres med vanlig flakfôr som TetraMin, men bør også få en del frossenfôr og levendefôr for å få frem de vakre fargene dens.

Kobbertetra (Hasemania nana)
Kobbertetra (Hasemania nana). Foto: Filtropat / CC BY-SA 3.0.

Kobbertetra i naturen

I naturen finnes kobbertetra i små bekker og elver i nedbørsfeltet til Rio São Francisco i Brasil. Her lever den i nokså varierende habitat, og det er en art som faktisk finnes i både klarvannselver så vel som sortvannselver.

Oppdrett av kobbertetra

Det regnes som relativt enkelt å få til oppdrett på kobbertetraer, men man trenger helst et eget oppdrettakvarium på mellom 30 og 60 liter. Dette bør innredes med et svampefilter eller kun en luftpumpe, en varmekolbe og en mekanisme for å forhindre at foreldrene spiser eggene de slipper. Kobbertetra slipper nemlig egg vilkårlig rundt i akvariet, så om man lager en bunn for å fange disse kan man få nokså store mengder yngel enkelt. Mange bruker to lag med klinkekuler, tette lag med javamose (Taxiphyllum barbieri) eller til og med kuntsgress på bunnen av akvariet. Da faller eggene ned, men foreldrene klarer ikke å få tak i dem.

Etter at eggene er lagt bør man fjerne foreldrene fra dette akvariet for å klekke eggene alene. Etter 2-3 dager begynner de å klekke, og omtrent tre dager senere begynner de å svømme fritt i akvariet. Den første tiden bør de fôres med infusorier, men etter en ukes tid kan de fôres med annen yngelfor som avskallet artemia eller mikroorm.

Kobbertetra i handelen

Kobbertetra er vanlig i handelen, og man får tak i dem veldig enkelt. Ofte selges de med kvantumsrabatt om man kjøper en større stim. Prisen ligger på mellom 15kr og 25kr stykket.

Legg igjen en kommentar