Corydoras adolfoi

Corydoras adolfoi er en populær pansermalle som er godt kjent for de vakre fargene sine. Den har en hvit grunnfarge på kroppen, men har en sort bandittmaske, et oransje ryggparti, og en sort stripe øverst langs ryggen. Voksne fisk blir mellom 5,5 og 6 centimeter store, og denne arten regnes av mange som en av de vakreste pansermallene.

Det er ingen spesielle krav til å holde Corydoras adolfoi som viker fra hvordan man holder alle andre pansermaller. Vi anbefaler derfor å lese «Den store guiden til hold av pansermaller» for mer informasjon om hvordan man bør innrede akvariet for optimal trivsel og lignende informasjon.

Vi vil derimot nevne at dette er en nokså kravstor art som må ha fint og rent vann, et godt innkjørt filter, og god mat av høy kvalitet. Den er langt ifra like hardfør som vanlig metallpansermalle (Corydoras aeneus) eller de andre vanlige pansermalleartene man ser i butikken.

Ellers er det en art som finnes i svært sure omgivelser i naturen, og i elva hvor den fanges er det målt pH helt nede i 4,0!

Cprydoras adolfoi
Cprydoras adolfoi. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Corydoras adolfoi er en nokså sky pansermalle, og man ser ikke stort til dem sammenlignet med andre pansermaller. De liker å gjemme seg, men denne adferden kan heldigvis reduseres hvis de holdes i en stor nok stim.

Foretrukken vannkjemi for Corydoras adolfoi

Temperatur: 20 – 26 C.

pH: 4,0 – 7,0. Den bør helst holdes i litt surt vann, gjerne rundt 5,5 – 6,0.

Hardhet: 0 – 8 dGH.

Sirkulasjon: Ingen spesielle krav, men det må være lite nok til at den kan ligge og slappe av på bunnen.

Minste størrelse på akvariet: 60L.

Stim: Bør være i en stim på minst 6-7 individer for å trives.

Corydoras adolfoi
Corydoras adolfoi. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Forvekslingsarter som kan forveksles med Corydoras adolfoi

I samme elva som man finner Corydoras adolfoi er det en del andre pansermaller som er svært like på dem, og følgende pansermaller kan ligne veldig mye på Corydoras adolfoi:

  • Corydoras duplicareus. Det er denne arten som ligner mest på Corydoras adolfoi, og den eneste måten å skille dem på er ved å se på tykkelsen på den sorte stripen på ryggen. Corydoras adolfoi har en variabel bredde på denne sorte streken, mens Corydoras duplicareus alltid vil ha en veldig tykk strek. Dette er derimot ikke alltid nok for å skille dem, så om du skal være helt sikker må du ta fisken opp av vannet for å kjenne på brystfinnene ved gjellelokkene til fisken. Her har Corydoras duplicareus tagger på den første finnestrålen i finneparet, mens den er helt glatt hos Corydoras adolfoi. Disse er ikke enkle å se på fisken, så man må som oftest kjenne på dem.
  • Corydoras burgessi. Flekken på hodet er mer gulaktig enn oransje, og den mangler (nesten alltid) den sorte stripen langs ryggen.
  • Corydoras davidsandsi. Den sorte streken på ryggen får gradvis nedover ryggen, og går dessuten ut på halefinnen.
  • Corydoras imitator. Den er ekstremt lik på Corydoras adolfoi, men hos voksne fisk kan man enkelt skille dem ettersom Corydoras imiator blir betydelig større.
  • Corydoras melini. Mangler den oransje flekken ved skuldra.
  • Corydoras serratus. Kan ofte ligne litt, men Corydoras serratus er en langsnutet pansermalle, så den har en litt annerledes kroppsfasong.
  • Corydoras C121. C121 mangler pigmenter i et lite område like bak gjellelokkene. Det fører til at man kan se litt av de brunrosa gjellene, noe som er umulig på Corydoras adolfoi.

Fôring av Corydoras adolfoi

Som andre pansermaller trenger den primært kjøttbasert føde, og kan gjerne fôres jevnlig med røde mygglarver, annen frossenfôr og levendefôr. Den spiser kun fôr fra bunnen av akvariet, og bør få mat av høy kvalitet.

Pansermallepellets som Tetra TabiMin eller Hikari Algae Wafers er gode valg.

Kjønnsforskjeller hos Corydoras adolfoi

Hunnene er tydelig rundere i buken enn hannene. Dette kan enkelt sees ved å se ovenifra og ned på fisken.

Corydoras adolfoi i naturen

Man finner Corydoras adolfoi i små sideelver til den øvre delen av Rio Negro i Brasil i Sør-Amerika. Den finnes trolig ingen andre steder i hele verden. Der finner man den i sideelver med enorme mengder organisk materiale, og her er det så mye at vannet er fysisk brunt. Dette betyr selvsagt at det er svært surt vann der, og pH er målt til å være mellom 4,0 og 6,0 i habitatene dens.

Oppdrett av Corydoras adolfoi

Det kan være ganske vanskelig å få Corydoras adolfoi i lek, men om man har en god stim med voksne fisk som fôres jevnlig med mye levendefôr og frossenfôr kan det være mulig å få dem i lek. Et triks for å få dem i gang er å ta jevnlige vannbytter hvor man tar to-tre små vannbytter i uken, etterfulgt av et stort vannbytte på 50 % med litt kaldere vann. Øk så sirkulasjonen litt, så blir de kanskje trigget til lek. I tillegg kan man prøve å gradvis redusere ph ned mot 5,0.

Les også: Tips for å få pansermaller til å komme i lek.

Når de først leker er det mye som andre pansermaller; de legger egg på glasset eller lignende, og dette bør helst fjernes for å klekkes et annet sted. Når yngelen klekker etter noen få dager lever de på maten i plommesekken i 2-3 dager før man må fôre dem. Yngel av Corydoras adolfoi er kjent for å være vanskelig å få til å spise, og mange aksepterer kun levendefôr. Gi dem infusorier i et par dager, etterfulgt av nyklekt artemia, og etter en ukes tid kan de begynne å få mikroorm.

Når de har kommet til dette stadiet er det ingen flere store utfordringer, så bare fôr dem tre-fire ganger hver dag og ta jevnlige vannbytter med vann som holder samme vannkjemi som de er vandt til.

Corydoras adolfoi er en pansermalle som legger relativt få egg hver gang de leker.

Les mer om oppdrett av Corydoras adolfoi i guiden for hold av pansermaller. Der er det en del praktiske tips og råd og oppdrett av pansermaller.

Corydoras adolfoi
Corydoras adolfoi. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Corydoras adolfoi i handelen

Corydoras adolfoi er en svært sjelden pansermalle, og det er ikke ofte man ser den til salgs i dyrebutikker. Det kan hende at man er heldig og kommer over den i gode dyrebutikker, men prisen er gjerne høy, og man må regne med å betale minst en hundrelapp stykket for ungfisk, og enda mye mer for voksne fisk.

Det er mulig å få kjøpt den privat, men det er fortsatt en veldig sjelden pansermalle. Privat er gjerne prisen litt lavere.

2 kommentarer om “Corydoras adolfoi”

Legg igjen en kommentar