Pygmépansermalle (Corydoras pygmaeus) er en dvergpansermalle fra Corydoras-slekta. Denne arten blir ikke stort mer enn 2,5 til 3 centimeter lang ved fullvoksen størrelse, og er derfor betydelig mindre enn andre pansermaller som metallpansermalle (Corydoras aeneus).
På grunn av den lille størrelsen er dette en art som kan trives fint i små akvarier, og kan holdes i alt fra 35-40 liter og oppover. Det er en super bunnfisk å holde sammen med andre pygméfisk, og den trives faktisk godt i mange ulike vannverdier, selv om den bør ha nokså bløtt vann.
I motsetning til andre pansermaller er pygmépansermalle ofte i det midtre sjiktet i akvariet, og det er svært sjeldent å se dem ligge på bunnen. De vil heller foretrekker å ligge på planter, på røtter eller på dekorasjoner. Når de søker mat går de derimot ned til bunnen for å filtrere sand i leting etter mat. De trenger sandbunn som andre pansermaller. De er veldig livlige av seg, og en av få pansermaller som vil svømme aktivt rundt i vannet. Noen ganger kan man til og med se at de prøver å stime sammen med tetraarter som har lignende farger som dem.
Les også: Generelt om hold av pansermaller.
Pygmépansermaller foretrekker akvarier med svak eller dempet belysning, og trives godt i sortvannsakvarier med mye røtter og mørkt vann. Bruk gjerne flyteplanter for å dempe belysningen i akvariet.
De bør holdes i akvarier med andre små fisk, for de har lett for å bli skremt om de holdes sammen med stor fisk. De er nokså trege til matfatet, så de bør heller ikke holdes sammen med fisk som er veldig hissige under fôring. Ellers bør de heller ikke holdes sammen med fisk som kan finne på å spise dem, noe mange halvstore fisk faktisk kan prøve på.
Gode akvarievenner er tetraer, andre pansermaller, L-maller eller andre fredelige fisk. Disse pansermallene tåler også fint å leve i vannverdier på rundt 10-11 dGH, så de kan dessuten holdes sammen med små levendefødende arter som Endlers guppy (Poecilia wingei) eller dvergtannkarper (Heterandria formosa).
I likhet med andre pansermaller er pygmépansermaller stimfisk, og de har en tendens til å være nokså sjenerte om de er få. Minsteantall er 5-6 stykker, men det anbefales å prøve å ha 10+ for at de skal bli tryggere. Da vil man også se at de er mye flinkere til å vise seg frem i akvariet. I naturen lever de i stimer på mellom 15 og 20 individer, så det er jo et godt utgangspunkt om man har mulighet til å skaffe såpass mange.
Foretrukkne vannverdier for pygmépansermalle
Temperatur: 23-26C.
pH: 6,0 til 7,4.
Hardhet: 0 – 13 dGH.
Sirkulasjon: Ingen spesielle krav.
Minste størrelse på akvariet: 35L.
Kjønnsforskjeller hos pygmépansermaller
Man kan kun skille kjønn på voksne fisk, og der skiller man dem ved å se at hunnene er noe større, samt har en rundere buk. Det kan være litt vanskelig å se, og et godt triks er å ta dem i en hvit bøtte hvor man kan se ovenfra og ned på dem. Da er det nokså enkelt å se om buken er rund eller ikke.
Fôring av pygmepansermaller
Som andre pansermaller spiser pygmépansermaller fra bunnen i akvariet, og sluker gjerne i seg alt den får tak i.
De bør derimot fôres med en variert kost bestående av både grønt og kjøttbasert fôr. Vær gjerne sjenerøs med røde mygglarver og annen frossenfôr. Det finnes også egne «corytabletter» som er pellets som synker og er spesialdesignet for pansermaller, som blant annet Tetra TabiMin.
Pygmépansermaller i naturen
I naturen finner man pygmépansermaller kun i nedbørsfeltet til Rio Madeira i Brasil. Her holder den til i små sideelver, bekker og flomområder. Den holder seg i stimer på 15-20 individer som skjuler seg blant kantvegetasjonen eller mellom mangroverøtter.
Andre dvergpansermaller
Det er til sammen seks ulike arter som regnes som dvergpansermaller, og som oppfører seg omtrent likt som pygmépansermalle. De andre fem artene er som følger:
- Corydoras cochui.
- Corydoras gracilis.
- Dvergpansermalle (Corydoras habrosus).
- Corydoras hastatus.
- Corydoras xinguensis.
Av disse seks dvergpansermallene er uten til pygmépansermalle den vanligste, etterfulgt av dvergpansermalle (Corydoras habrosus). De fire andre regnes som veldig sjeldne i handelen.
Opprett av pygmépansermalle
Oppdrett av pygmépansermalle er omtrent likt som oppdrett av andre pansermaller, men det kan være noe vanskeligere å få yngelen til å vokse opp. Dette er egentlig primært fordi yngelen er litt mindre hos pygmépansermallene enn hos de andre, og det kan være litt vanskeligere å fôre dem. Nyklekket yngel må ha infusorier eller annen fôr på den størrelsen. Det nytter ikke med avskallet artemia, liquifry eller lignende til disse.
Pygmépansermallene er ikke en av de pansermallene som leker enklest, men for de fleste holder det å holde voksne fisk i et akvarium med gode vannkjemiske forhold og et par triks for å stimulere lek. De kan gjerne ha et eget leksakvarium, og dette trenger ikke å være mer enn rundt 30L. Prøv å få til vannkjemi med en pH på rundt 6,5, temperatur på rundt 24C, og svært bløtt vann. Innred gjerne dette akvariet med mye javamose (Taxiphyllum barbieri) som de kan legge eggene i. Idéel kjønnsfordeling er 2 hanner per hunn, men mange får også lek ved å ha en stim på rundt 10 stykker uten å se nærmere på kjønnsfordelingen.
I leksakvariet bør de få mye levendefôr og frossenfôr. Gjør dette i en uke eller to frem til hunnene er tydelig runde og fulle av egg. Nå er det på tide å ta 50 % vannbytter med vann som er et par grader kaldere, samtidig som man kan sette inn én eller flere luftpumper eller sirkulasjonspumper for å øke sirkulasjonen og oksygenmengden i vannet. Alt dette er altså for å simulere regntid som brukes som en trigger for lek i naturen.
Noen opplever at pygmépansermaller kun leker i de månedene hvor det faktisk er regntid, noe som vil si midt på vinteren her i Norge. Det kan derfor være lettere å få dem til å leke på vinteren enn sommeren, uten at noen egentlig har en veldig god forklaring på hvordan fisken kan forstå dette.
Les også: Triks for å få pansermaller i lek.
Et problem mange også har er at de ikke har fullvoksen fisk. Pygmépansermaller kan nemlig fort bruke 3-4 år før de er fullvoksne og klare til å legge egg, så i noen tilfeller må man rett og slett vente noen år før man kan prøve seg.
Eggene legges enten på planteblader, i javamose, på akvarieglasset eller i en leksmopp.
Når eggene er lagt er det mye av det samme som hos resten av pansermallene. Enten flytt eggene eller foreldrene, og det enkleste er gjerne å klekke dem i en flytende boks som ligger i akvariet med en luftstein.
Les mer om oppdrett av pansermaller i den store guiden til å holde pansermaller. Her går vi i mer detaljer rundt en del av disse tingene.
Eggene klekker etter 3 til 5 dager, og i ytterligere 4-5 dager spiser yngelen mat fra plommesekkene sine. Deretter er det på tide å gi dem fôr, og infusorier er som sagt det eneste realistiske alternativet for en såpass liten art. Etter en ukes tid er de derimot klare til å spise nyklekket artemia, mikroorm eller annen yngelfôr.
Pygmépansermalle i handelen
Pygmépansermalle er verken sjelden eller vanlig i handelen, og akvariebutikker med et godt utvalg av fisk har dem trolig til salgs. De er derimot ikke så vanlig at man kan forvente å finne dem i en hvilken som helst dyrebutikk. Prisen kan variere en del, fra 30kr til 60kr stykket.
Det er også nokså sjeldent å se pygmépansermaller til salgs på storauksjoner eller private markedsplasser, selv om den dukker opp med jevne mellomrom.
3 kommentarer om “Pygmépansermalle (Corydoras pygmaeus)”